//
citești...
Casa Parinteasca, Moldova

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la concertul festiv dedicat Zilei Naţionale a Culturii

Tatiana PopaLa concertul care a avut loc în incinta Palatului Național „Nicolae SULAC” au fost prezenți Președintele Parlamentului, Marian LUPU, membri ai Cabinetului de miniștri, deputați, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, oameni de cultură.

Ministrul Boris FOCȘA a menționat că evenimentul de astăzi este unul deosebit pentru oamenii de cultură din Republica Moldova. El a adresat felicitări colegilor săi şi a mulțumit pentru că au rămas fideli valorilor și tradițiilor, inclusiv în timpurile cînd acest lucru era dificil de realizat.

În luarea sa de cuvînt, scriitorul Spiridon VANGHELI a mulțumit Prim-ministrului Vlad FILAT pentru inițiativa de a numi anul 2013 în numele său.

„Am primit deja invitații de la aproximativ 50 de școli să merg la ei în vizită. Lansarea Anului Spiridon VANGHELI este o bucurie pentru mine, dar și o responsabilitate enormă”, a mai spus scriitorul, adăugînd că le este recunoscător copiilor care îi scriu scrisori.

La rîndul său, Vlad FILAT a declarat că marcarea, în premieră, a Zilei Naţionale a Culturii pe data de 15 ianuarie este o sărbătoare deosebită, fiindcă anume în această zi s-a născut marele poet Mihai EMINESCU.

Premierul a remarcat multitudinea de evenimente de ordin cultural care au fost organizate astăzi, printre acestea: depunerea de flori la bustul lui Mihai EMINESCU de pe Aleea Clasicilor, festivitatea dedicată lansării Anului Spiridon Vangheli, inaugurarea Muzeului Naţional de Literatură „Mihail KOGĂLNICEANU”, inaugurarea expoziţiei de artă contemporană, dar şi a săptămînii filmului moldovenesc.

„Cultura în sensul larg al cuvîntului, alături de educaţie, constituie fundamentul pe care se sprijină, se dezvoltă şi prosperă o comunitate umană, un popor. Toate domeniile vieţii sunt importante, însă trebuie să menţionez că popoarele lumii trăiesc, rămîn în istorie prin intermediul culturii, a valorilor spirituale create de-a lungul secolelor”, a subliniat Prim-ministrul.

Vlad FILAT i-a felicitat pe cei prezenți în sală cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, subliniind că valorile spirituale ale Republicii Moldova sînt competitive în plan internaţional.

„Avem pictori, literaţi, oameni de teatru, dansatori talentaţi, lucrători ai muzeelor, bibliotecilor, căminelor culturale, care îşi fac meseria cu dăruire şi devotament. Vă doresc sănătate, perseverenţă, împliniri, finanțe pentru implementarea ideilor pe care le aveți şi să duceţi cu demnitate flacăra culturii poporului nostru în timp”, a mai adăugat el.

Prim-ministrul a înmînat, în cadrul concertului, Premiul „Petru LEONARDI” în domeniul coregrafiei Tamarei PODARUEVA pentru contribuţie remarcabilă în arta baletului; Tatianei  POPA pentru excepţionalul proiect „Casa părintească”; premiul „Ion MADAN” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic Marianei HARJEVSCHI; premiul „Isidor BURDIN” în domeniul patrimoniului imaterial, Mariei CRISTEA pentru excepţionalul proiect de confecţionare a costumului popular „Casa Cristea”; iar premiul „Gheorghe CINCILEI” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media, ziaristei de televiziune Silvia HODOROGEA, pentru contribuţie remarcabilă în promovarea imaginii culturale a ţării.

De asemenea, Vlad FILAT a oferit premiul „Ştefan CIOBANU” în domeniul conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei lui Ion MÎNĂSCURTĂ şi Mihai POTÎRNICHE, pentru elaborarea albumului „Republica Moldova Patrimonial”.

Despre Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: